Каталог товарів
ua en

Бензопила. Конструкція, застосування та особливості вибору бензопили

Категорії
Зміст
  1. Бензопила. Конструкція, застосування та особливості вибору бензопили.
  2. Конструктивні особливості бензопили
  3. Двигун
  4. Пильна гарнітура
  5. Підбір гарнітури бензопили під характеристики двигуна
  6. Шина гарнітури
  7. Змащення пиляльної гарнітури
  8. Технічні характеристики та особливості застосування бензопили. 
  9. Швидкість різання бензопилою
  10. Ресурс работи
  11. Небезпека зворотного удару
  12. Класифікація бензопил
  13. Як експлуатувати та як запустити бензопилу.

Бензопила. Конструкція, застосування та особливості вибору бензопили.

  Бензопила найчастіше необхідний інструмент у великому домашньому господарстві. А для професійних пільщиків та вальщиків дерев – вона вже годувальниця. Яку вибрати бензопилу – питання для новачків досить складне, тому що у продажу можна зустріти велику кількість моделей, і всі вони мають свої особливості.

Конструктивні особливості бензопили

Сучасна бензопила складається з двох блоків – блоку ручок з паливними баками та блоку двигуна з ріжучою гарнітурою. Блоковою конструкцією бензопили реалізовується принцип двох мас. Навіщо? Це дає можливість значно зменшити передачу вібрації від ріжучого інструменту на рукоятки, що дуже важливо. Утримання важкого інструменту, що вібрує, в руках хоча б протягом однієї години, дуже сильно навантажує руки і надзвичайно несприятливо для суглобів і кровообігу. Тривала робота на вібруючих інструментах викликає професійні захворювання – віброхворобу. Тому при виборі бензопили спочатку зверніть увагу на залишкову вібрацію на ручках для утримання. Звичайно, при покупці найкраще зібрати інструмент у робочий стан і випробувати його під навантаженням, звернувши увагу на вібрацію та інші особливості моделі.

 
За наявності певного досвіду можна зробити висновок як антивібраційної системи випробуваної пили. Для легких аматорських бензопил, які використовуються лише зрідка, і то протягом декількох хвилин, показник вібрації не такий критичний.

Двигун

Зазвичай на бензопили застосовується двотактний карбюраторний двигун. Його потужність може варіюватися в широкому діапазоні для професійних пилок. Все залежить від призначення. Для домашнього використання, як правило, вибирають пилки з мінімальною потужністю. Паливо для двигуна виготовляється самостійно, шляхом змішування бензину марки 92 (зазвичай) та спеціальної олії. Олією в бензині змащується поршнева група двотактного двигуна, адже маслонасос у його конструкції відсутня. Краще застосовувати масло рекомендоване виробником. Звичайно, можна замінити фірмове масло і звичайним вітчизняним моторним для мотоциклів, але ресурс інструменту тоді може значно знизитися - до 20%. Це з тим, що двигуни бензопил більш високооборотні (12000 – 14000 оборотів на хвилину) і форсовані, і тому більш вимогливі до якості масла. Запускати двигун на чистому бензині без додавання олії, категорично не можна. Це зіпсує інструмент.
  

Пильна гарнітура

Пильна гарнітура бензопили складається з:

  • шини,
  • ріжучого ланцюга,
  • ланцюгового колеса,
  • зірочки.

Кожна фірма-виробник має свої конструктивні особливості пильної гарнітури. Тому запчастини різних виробників, як правило, не взаємозамінні. Якщо ви придбали бензопилу однієї фірми, то переукомплектовувати її доведеться елементами того ж виробника. Товщина провідної ланки ланцюга може змінюватись в межах 1,3 – 1,6 мм.


Крок ланцюга має стандартні значення (дюйми):

  • 0,325,
  • 3/8,
  • 0,404.

Зверніть увагу, що поділивши 3 на 8 отримаєте значення - 0,375. Воно зорово нагадує першу вказану цифру – 0,325. Щоб уникнути плутанини з боку споживачів, і було прийнято стандартизацію – замість 0,375 пишуть 3/8.

Підбір гарнітури бензопили під характеристики двигуна

Пильна гарнітура завжди підбирається під характеристики двигуна. Чим більший крок гарнітури, тим сильніше вона вгризається в деревину, тим вона агресивніша. Але під агресивний ланцюг потрібний і потужний двигун. Для слабопотужного (читай - аматорського) двигуна гарнітура з кроком 3/8 дюйма стає вже непосильним тягарем. Дисбаланс характеристик призводить до низької продуктивності, перевитрати палива, швидкого виходу інструменту з ладу.

Існує така закономірність. При об'ємі циліндра двигуна 40-50 куб. див. найбільш підходящою є 0,325-гарнітура. Підвищена потужність з тим самим об'ємом циліндра (форсований двигун) може потягнути і 3/8 гарнітуру. Для потужних професійних пилок може бути встановлена ​​будь-яка пильна гарнітура. Для використання в домашньому господарстві існують спеціальні низькопродуктивні ланцюги з кроком 0,325 дюйми низькопрофільної конструкції. Ці гарнітури відрізняються дуже малим рівнем вібрації та малою схильністю до виникнення зворотного удару. Високопрофільні ланцюги 3/8 та 0,404 дюйми мають значно більший власний рівень вібрації, тому призначені для використання на пилах двомасової конструкції. Ними можна професійно пиляти товсті дерева. Також є особливі гарнітури з напайками на зубах з міцних металів для розпилювання твердої або мерзлої деревини.

Шина гарнітури

Шина має бути оптимальною довжиною. Така довжина рекомендується виробником у супровідних документах. Довжина шини обмежується потужністю двигуна. Чим довша шина, чим більше на ній ланцюга, чим більше кількість зубів контактую з матеріалом, що розрізається, тим вище навантаження на двигун. Рекомендації виробника щодо підбору довжини шини слід розуміти як максимально можливе значення. Шину меншої довжини можна застосовувати, а довшу застосовувати вкрай не бажано. Також існують спеціальні полегшені конструкції шин для бензопил, які дозволяють значно зменшити вагу робочого інструменту в зборі.

Змащення пиляльної гарнітури


Змащування пиляльної гарнітури здійснюється олією з другого бака встановленого на блоці ручок. Об'єм цього бака підібраний таким чином, що масло для змащування гарнітури, як правило, закінчується одночасно з паливом для двигуна. Загалом обсяг баків розрахований зазвичай на 1 годину безперервної роботи бензопили на повній потужності. Як і у випадку з маслом для двигуна, для змащування пиляльної гарнітури можна застосувати звичайне моторне масло, але все ж таки краще використовувати спеціалізовані масла рекомендовані виробником.

Технічні характеристики та особливості застосування бензопили. 

Повертаємось до потужності двигуна. Велика потужність – гарантія того, що пила перепиле практично будь-який ствол. Це, загалом, то не погано. Але зростання потужності спричиняє збільшення ваги пили, що дуже небажано навіть для домашнього використання, не кажучи вже про професійну пилку дерев. Також зі зростанням потужності збільшується і вартість інструменту та вібрації. Тому вибір бензопили зводиться до компромісного рішення за потужністю та вагою. Розкид потужності професійних пилок дуже широкий - від 2 до 6 кіловат. Її вибір залежить від умов застосування. Адже деревина може бути м'яка, а може бути тверда, стовбури можуть бути тонкими або дуже товстими. Для побутового застосування існує ряд пилок стандартної малої потужності, оснащених низькопрофільною 0,325-гарнітурою. Велика потужність для бензопили, що застосовується в домашньому господарстві, загалом і ні до чого.

Швидкість різання бензопилою

Швидкість різання залежить багато в чому не від технічних характеристик самої пили, а від того, в якому стані знаходиться ріжучий ланцюг. Тупий ланцюг нічого не розріже, а просто навантажить двигун бензопили. Ланцюг потрібно правити регулярно, а пильную гарнітуру підтримувати в робочому стані. Тоді і бензопила різатиме швидко і прослужить довго.

Ресурс работи


Бензопила має обмежений ресурс. Термін капітального ремонту зазвичай настає, коли компресія у циліндрі двигуна падає до 0,6 від паспортного значення. Але точно в мотогодин визначити ресурс роботи досить складно, в паспортах вказується умовне значення, адже умови роботи двигуна можуть бути різні. На ресурс вплине і якість палива, і температурно-сезонний режим, і робота на непрогрітому інструменті, і, особливо, потужність, що витрачається на різання, яке в свою чергу залежить від якості і стану гарнітури і виду деревини. Так що якщо хочете що інструмент служив довго, не перевантажуйте свою бензопилу, доглядайте за нею відповідно до інструкції.

Небезпека зворотного удару

Під час роботи з бензопилою існує небезпека зворотного удару. Це явище виражено в різкому відкиданні бензопили від деревини, що розпилюється. Для вирішення цієї проблеми на бензопилах встановлюється ланцюгове гальмо, функція якого – гранично швидко зупинити ріжучий орган при виникненні небезпечної ситуації. Привід гальма виконаний у вигляді щитка перед лівою рукою пильщика. Під час відкидання пили, за рахунок сили інерції або внаслідок дії лівої руки пильщика, щиток відкидається вперед і таким чином включає ланцюгове гальмо.

Класифікація бензопил

  • Бензопили прийнято поділяти на:
  • професійні,
  • напівпрофесійні,
  • побутові.

Такий поділ створили самі виробники відповідно до потреб ринку. Справді, навіщо у домашньому господарстві дуже дорога, потужна, з дуже великим ресурсом роботи бензопила? Для будинку (для рідкісного розпилювання дров, спилювання окремих дерев, розпилювання дощок) підійде дуже дешева і слабопотужна і не ресурсна пилка. Але, наприклад, на лісоповалі такій пилці робити вже нічого, хіба що вона підійде для рідкісних допоміжних робіт. Професійні пилки можуть бути різної потужності (2-6 кВт), але вони виключно надійні, можуть працювати без перерв цілодобово. Заявлений ресурс роботи таких пилок – до 2000 мотогодин. Пили для домашнього використання – слабопотужні, з низькопрофільним ланцюгом (запобігає зворотному удару), розраховані на роботу близько півгодини на добу, їх ресурс роботи в 3 рази менший ніж у професійних. Виділяють також напівпрофесійні пилки, якими можна займатися валкою дерев, єдине їх не можна використовувати для безперервної роботи.

Як експлуатувати та як запустити бензопилу.

Інструкція з експлуатації бензопили обов'язкова до виконання. Якщо хочете, щоб інструмент не ламався, то дотримуйтесь правил експлуатації, вимог сервісного обслуговування. Наприклад, для багатьох бензопил умовою запуску двигуна в роботу є приєднання повністю зібраної та відрегульованої пиляльної гарнітури. Один двигун увімкнути не можна, інакше можна пошкодити зчеплення. Тому запускати бензопилу потрібно за вказівкою. Спочатку потрібно зібрати і відрегулювати пилку повністю. Відрегулювавши гарнітуру, заливши паливо (бензин + масло) та мастило в баки можна приступати до запуску. Пуск краще виконувати, як і потрібно, дуже різким і сильним потягом за пусковий трос, з тим, щоб відразу надати необхідні оберти колінчастому валу. У разі слабкого потягу можна даремно напустити бензин в циліндр, залити свічку бензином, і ускладнити процедуру пуску. Якщо пуск зручний, то дотримуючись всіх вимог безпеки, можна приступати до роботи.

Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*
viber
viber